De regering van Donald Trump is begonnen met het terughalen van Amerikaanse militairen uit Syrië. Dat heeft het Witte Huis bevestigd. Het gaat in totaal om ruim tweeduizend militairen. De bedoeling is dat over zestig tot honderd dagen alle manschappen uit Syrië weg zijn.
Het besluit om de troepen terug te halen uit Syrië zou volgens de Washington Post dinsdag zijn genomen. Trump twitterde eerder woensdag al over de Amerikaanse aanwezigheid in Syrië. “We hebben IS in Syrië verslagen, mijn enige reden om daar te zijn gedurende het Trump-presidentschap.”
Trump heeft herhaaldelijk gezegd dat hij een eind wil maken aan de campagne tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS) in het Arabische land. De president vindt de missie erg duur en gevaarlijk.
De VS ligt op het gebied van de bemoeienis met Syrië in de clinch met NAVO-bondgenoot Turkije. Ankara heeft een militaire campagne aangekondigd tegen Koerdische troepen in Syrië. Volgens Turkije vormden die eenheden de Syrische tak van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. Voor de Amerikanen zijn de Koerdische troepen juist bondgenoten in de strijd tegen IS.
Felle kritiek op Trump uit eigen gelederen: Obama-achtige fout
Het besluit van president Trump om alle troepen uit Syrië terug te trekken, stuit op stevige kritiek van Republikeinse partijgenoten. De senatoren Lindsey Graham en Marco Rubio hekelden de beslissing als een grote fout.
“Terugtrekking uit Syrië is een Obama-achtige fout. IS is niet verslagen”, tweette Graham.
Withdrawal of this small American force in Syria would be a huge Obama-like mistake. https://t.co/028NOsbyzT
— Lindsey Graham (@LindseyGrahamSC) 19 december 2018
Volgens Rubio is het besluit een ,,ernstige fout die grotere implicaties zal hebben dan alleen de strijd tegen IS”.
Ook vanuit Groot-Brittannië klinkt kritiek. “De Amerikaanse president Donald Trump heeft geen gelijk als hij zegt dat terreurorganisatie Islamitische Staat in Syrië is verslagen. Ik ben het sterk oneens met het standpunt van Trump”, zegt de Britse minister van Defensie Tobias Ellwood in een reactie op het Amerikaanse besluit.